ABS-valo palaa? Lue vinkkimme ongelman ratkaisemiseksi

Otsikon ”ABS-valo” alla käsitellään auton jarrujen lukkiutumisenestojärjestelmää eli ABS-järjestelmää ja sen merkkivaloa. ABS-järjestelmä on turvallisuusvaruste, joka valvoo auton renkaiden pyörimisvauhtia ja jarrupolkimen asentoa. Sen tarkoitus on estää jarrujen lukkiutuminen ja auton hallitsemattomuus liukkaissa olosuhteissa. Kun järjestelmä havaitsee häiriön, ABS-merkkivalo syttyy ja järjestelmä kytkeytyy pois päältä.

ABS-järjestelmän toiminta

ABS jarjestelman toiminta
ABS-järjestelmän toiminta

ABS-järjestelmä seuraa auton renkaiden pyörimisnopeutta ja jarrupolkimen asentoa. Kun ajotietokone havaitsee epänormaalin signaalin tai signaalin puutteen jostakin anturista, se ilmoittaa siitä kuskille sytyttämällä ABS-valon. Järjestelmä käyttää jarruja säilyttääkseen auton hallittavuuden liukkaassa tilanteessa. Kun jarrutetaan ja ABS-järjestelmä aktivoituu, kuljettaja voi tuntea jarrupolkimen sykkeen ja painumisen alemmas. Myös koputusääni on normaalia.

ABS-valon syttyessä häiriö kirjautuu auton tietokoneeseen ja siihen liittyvät koodit ovat luettavissa vain oikeilla diagnostisilla laitteilla. ABS-merkkivalon syttyminen voi johtua esimerkiksi palaneesta sulakkeesta, jännitehäviöstä, liian vähäisestä jarrunesteen määrästä tai viallisesta rengasanturista.

Voiko autoa ajaa ABS-valon palatessa?

Voiko autoa ajaa ABS valon palatessa
Voiko autoa ajaa ABS-valon palatessa?

Kun ABS-merkkivalo syttyy, auton jarrut toimivat edelleen, mutta pyörät saattavat lukkiutua tehokkaassa jarrutuksessa, jolloin auton hallittavuus heikkenee. ABS-merkkivalo tarkoittaa, että ABS-järjestelmä on kytkeytynyt pois päältä eikä ala toimimaan ennen kuin auto huolletaan. ABS-järjestelmä on pakollinen varuste, joka tulee toimia, jotta auto on katsastuskelpoinen ja tiekelpoinen.

Jos ABS-merkkivalo palaa yhdessä jarruvalon kanssa, autoa ei tule ajaa. Autoa ei myöskään tule ajaa, jos huomaa jarrujen toiminnassa heikkenemistä ABS-valon palaessa. Tällöin auto tulee pysäyttää mahdollisimman pian ja hinauttaa huoltoon.

Miten toimia ABS-valon syttyessä?

Miten toimia ABS valon syttyessa
Miten toimia ABS-valon syttyessä?

Kun ABS-merkkivalo syttyy ajon aikana, kannattaa heti pysähtyä sopivaan paikkaan, sammuttaa auto ja käynnistää uudelleen. Tällä tavoin ajotietokone tarkistaa kaikki sensorit uudelleen. Jos ongelmaa ei ole, korjaa auton uudelleen käynnistäminen asian ja valo sammuu.

Jos ongelma ei ratkea, on tarpeellista tunnistaa, mikä virhe järjestelmässä on. Jos kuljettajalla on tarvittavat työkalut ja tietämys, hän voi tarkistaa muutamat asiat kotona. Esimerkiksi renkaat kannattaa poistaa ja tarkistaa, ettei rengasantureissa ole vikaa ja että ne ovat puhtaat. On myös hyvä tarkistaa niiden johtoliitännät. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko syyllinen palanut sulake. Sulakkeen vaihtaminen on kuitenkin vain tilapäinen ratkaisu, sillä sulake palaa uudelleen, jos alkuperäistä ongelmaa ei selvitetä.

Varminta onkin viedä auto huoltoon, jossa ajotietokoneeseen kirjautuneet virhekoodit voidaan lukea oikeilla laitteilla. Puutteellisesti toimiva ABS-järjestelmä voi olla riski hätätilanteessa. Jos järjestelmä ei toimi, kasvaa riski, että jarrutuksessa auto pyörähtää ja törmäys tapahtuu kylki edellä. Tämä on paljon tuhoisampaa kuin keula edellä törmääminen.

ABS-järjestelmä on tärkeä turvallisuusvaruste, joka auttaa kuljettajaa hallitsemaan auton liikettä liukkailla keleillä. Siksi ABS-merkkivalon syttyessä on tärkeää toimia heti ja viedä auto huoltoon. Näin voidaan välttää mahdollisia vaaratilanteita ja varmistaa auton turvallinen käyttö liikenteessä.

Mahdollisia syitä ABS-merkkivalon syttymiseen

Syy Kuvaus
Palanut sulake ABS-järjestelmän sulake voi palaa esimerkiksi jännitehäviön takia.
Jännitehäviö Alhainen jännite voi häiritä ABS-järjestelmän toimintaa.
Liian vähäinen jarruneste Jarrunesteen vähäinen määrä voi häiritä ABS-järjestelmän toimintaa.
Viallinen rengasanturi Viallinen rengasanturi voi aiheuttaa virheellisiä signaaleja ABS-järjestelmälle.

Taulukossa on esitetty mahdollisia syitä ABS-merkkivalon syttymiseen. Palanut sulake tai jännitehäviö voivat häiritä järjestelmän toimintaa. Liian vähäinen jarrunesteen määrä tai viallinen rengasanturi voivat myös aiheuttaa virheitä järjestelmään.

Vaikka ABS-järjestelmä on tärkeä turvallisuusvaruste, sen korjaaminen ei ole aina helppoa. Virheiden diagnosointi vaatii usein ammattilaisen tietotaidon ja oikeat työkalut. Siksi onkin tärkeää viedä auto huoltoon heti, kun ABS-merkkivalo syttyy.

Kaiken kaikkiaan ABS-järjestelmä on tärkeä turvallisuusvaruste, joka auttaa kuljettajaa hallitsemaan auton liikettä liukkailla keleillä. ABS-merkkivalon syttyessä on tärkeää toimia heti ja viedä auto huoltoon. Näin voidaan välttää mahdollisia vaaratilanteita ja varmistaa auton turvallinen käyttö liikenteessä.

Arvioi tämä post

2 kommenttia artikkeliin ”ABS-valo palaa? Lue vinkkimme ongelman ratkaisemiseksi”

 1. ABS alkoi palamaan kun auto oli liikennekäytöstä poistettua useamman kuukauden. Mistähän saisi vasen / taka pyörintänopeusanturin.

  Vastaa
  • ABS-valon syttyminen voi viitata pyörintänopeusanturin tai muiden ABS-järjestelmän osien vikaantumiseen. Jos olet varma, että vasemman takapyörän pyörintänopeusanturi on viallinen, voit hankkia uuden seuraavasti:

   1. Merkkiliikkeestä: Auton merkkiliikkeestä saa yleensä alkuperäisiä varaosia, ja he voivat myös auttaa asennuksessa.

   2. Autovaraosaliikkeestä: Monissa paikallisissa autovaraosaliikkeissä on laaja valikoima erilaisia varaosia.

   3. Romuttamot: Joskus käytetty osa voi olla yhtä hyvä kuin uusi. Romuttamoilta voi löytyä edullisia osia vanhempiin autoihin.

   Kun hankit osan, varmista, että se on yhteensopiva autosi mallin ja vuosikerran kanssa. On myös hyvä idea ottaa yhteyttä autohuoltoon tai mekaanikkoon varmistaaksesi oikean osan ja saadaksesi apua asennuksessa tarvittaessa.

   Vastaa

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.