Moottorin vikavalo

Moottorivalon syttyminen auton mittaristoon on yksi pelätyimmistä merkeistä, joka voi yllättää kuljettajan ajon aikana tai auton käynnistyksen yhteydessä. Valo voi olla joko pysyvästi päällä tai vilkkua, ja se voi tarkoittaa useita eri asioita. Vaikka auto näyttäisi toimivan normaalisti, moottorivikaa ei kannata välttää. Tämä artikkeli käsittelee yleisimpiä syitä moottorivalon syttymiselle ja mitä tulee tehdä, kun se ilmestyy mittaristoon.

Miksi moottorivalo syttyy?

Miksi moottorivalo syttyy
Miksi moottorivalo syttyy?

Moottorivalon syttyminen mittaristoon voi merkitä useita eri asioita. Se voi olla osoitus pienestä ongelmasta, kuten löysästä bensatankin korkista, tai vakavammasta viasta, kuten viallisesta katalysaattorista. Alla on joitakin yleisimpiä syitä moottorivalon syttymiselle:

 • Happianturi tarvitsee uusimista: Happianturi mittaa palamattoman hapen määrää auton pakokaasujärjestelmässä. Jos happianturi on viallinen, se voi vaikuttaa auton suorituskykyyn ja polttoainetalouteen, ja se voi myös johtaa siihen, että auto ei läpäise päästömittauksia.
 • Bensakorkki on huonosti kiinni, viallinen tai puuttuu: Bensakorkki sinetöi polttoainejärjestelmän ja auttaa ylläpitämään painetta tankin sisällä. Viallinen tai puuttuva bensakorkki voi aiheuttaa polttoaineen kaasujen karkaamisen ilmakehään, mikä johtaa päästöongelmiin.
 • Katalysaattori tarvitsee vaihtoa: Katalysaattori auttaa suojelemaan ympäristöä muuttamalla haitallisen hiilimonoksidin hiilidioksidiksi. Vaurio katalysaattorissa voi johtua huollon laiminlyönnistä ja se voi aiheuttaa auton sakkaamisen ja moottorivian.
 • Massavirtausanturi pitää uusia: Massavirtausanturi mittaa moottoriin tulevan ilman määrää ja päättää, kuinka paljon polttoainetta tarvitaan moottorin käynnissä pitämiseksi. Viallinen massavirtausanturi voi vaikuttaa auton suorituskykyyn ja polttoainetalouteen, ja se voi myös johtaa siihen, että moottori toimii heikommalla teholla.
 • Riittämätön virtaus pakokaasun kierrätysventtiilissä: Kierrätysventtiili vähentää auton päästöjä kierrättämällä osan moottorin pakokaasuista takaisin moottorin sylintereihin. Jos kierrätysventtiili on tukossa tai ei toimi kunnolla, se voi vaikuttaa auton suorituskykyyn ja polttoainetalouteen.
 • Sytytystulpat tai johdot on vaihdettava: Sytytystulpat sytyttävät polttoaineseoksen moottorin sylinterissä. Sytytystulpan johdot kuljettavat kipinän sytytyspuolasta sytytystulppaan. Vialliset sytytystulpat tai johdot voivat johtaa moottorin huonoon suorituskykyyn tai jopa moottorivikaan.

Mitä tehdä, kun moottorivalo syttyy?

Mita tehda kun moottorivalo syttyy
Mitä tehdä, kun moottorivalo syttyy?

Jos moottorivalo syttyy auton mittaristoon, kuljettajan tulisi viedä auto tarkastettavaksi mahdollisimman pian, vaikka auto näyttäisi toimivan normaalisti. Moottorivikaa ei kannata välttää, koska se voi johtaa suurempiin vaurioihin, jos sitä ei korjata ajoissa. Huoltoasema tai autokorjaamo voi diagnosoida vian ja tarjota tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Jos moottorivalo vilkkuu, se voi olla merkki vakavammasta viasta, ja kuljettajan tulisi tarkistaa auton ohjekirja ja varata aika huoltoon mahdollisimman pian. Kuljettajan tulisi välttää ajamista, kun moottorivalo vilkkuu, koska se voi johtaa vahinkoon auton kalliille moottorin osille.

Tässä taulukossa on yhteenveto syistä, miksi moottorivalo voi syttyä auton mittaristoon:

Syy Vaikutus
Happianturi tarvitsee uusimista Vaikuttaa auton suorituskykyyn ja polttoainetalouteen, voi johtaa päästöongelmiin
Bensakorkki on huonosti kiinni, viallinen tai puuttuu Aiheuttaa polttoaineen kaasujen karkaamisen ja päästöongelmia
Katalysaattori tarvitsee vaihtoa Voi johtaa auton sakkaamiseen ja moottorivikaan, vaikuttaa päästömittauksiin
Massavirtausanturi pitää uusia Vaikuttaa auton suorituskykyyn ja polttoainetalouteen
Riittämätön virtaus pakokaasun kierrätysventtiilissä Vaikuttaa auton suorituskykyyn ja päästömittauksiin
Sytytystulpat tai johdot on vaihdettava Vaikuttaa moottorin suorituskykyyn ja polttoainetalouteen

Moottorivalon syttyminen auton mittaristoon voi merkitä useita eri asioita, ja sen syyn selvittäminen vaatii yleensä ammattitaitoisen autokorjaajan apua. Kuljettajan tulisi viedä auto tarkastettavaksi mahdollisimman pian, kun moottorivalo syttyy. Moottorivikaa ei kannata välttää, koska se voi johtaa suurempiin vaurioihin, jos sitä ei korjata ajoissa. Yleisimmät syyt moottorivalon syttymiselle ovat happianturin, bensakorkin, katalysaattorin, massavirtausanturin ja sytytystulppien tai johtojen viat. Ajoittainen huolto ja säännölliset tarkastukset voivat auttaa välttämään moottorivikoja ja pidempiaikaista auton huoltoa.

Arvioi tämä post

8 kommenttia artikkeliin ”Moottorin vikavalo”

 1. vaihdoin öljyt MB:n laitoin liikaa ehkä n- litran mootorin valo syttyi jonkun ajan päästä
  vähensin öljyä valo palaa vieläkin auto pelaa kuitenkin puhdistuuko anturi itsekseen , olisko anturi öljyinen

  Vastaa
  • Hei,

   Jos olet lisännyt liikaa öljyä moottoriin, se voi aiheuttaa paineongelmia ja saada moottorin varoitusvalon syttymään. On hyvä, että olet jo vähentänyt öljyn määrää.

   Öljyanturin pitäisi puhdistua itsestään ajan myötä, kun moottori on käynnissä ja öljy kiertää järjestelmässä. Jos anturi on kuitenkin liian öljyinen, se saattaa antaa virheellisen lukeman. Voit yrittää ajaa autoa lyhyen matkan nähdäksesi, sammuuko valo itsestään. Jos valo ei sammu, anturi saattaa tarvita manuaalista puhdistusta tai jopa vaihtoa.

   On suositeltavaa ottaa yhteyttä mekaanikkoon tai autokorjaamoon, jos varoitusvalo ei sammu tai jos olet huolissasi autosi toiminnasta.

   Toivottavasti tämä auttaa!

   Vastaa
 2. autossa kiia ceed syttyi moottorin vikavalo keltainen palamaab (ei vilku) voiko autolla ajaa?

  Vastaa
  • Kun auton moottorin vikavalo syttyy, se tarkoittaa, että auton järjestelmässä on havaittu jokin vika. Tämä voi olla vakava tai vähemmän vakava ongelma. Jos vikavalo palaa jatkuvasti eikä vilku, se yleensä tarkoittaa, että ongelma ei ole akuutti, mutta se tulisi silti tarkistaa mahdollisimman pian.

   Tässä muutamia yleisiä syitä, miksi vikavalo saattaa syttyä:

   1. Ongelma polttoainejärjestelmässä
   2. Katalysaattorin vika
   3. Sytytysjärjestelmän ongelma
   4. Pakokaasujärjestelmän ongelma
   5. Ilmanottojärjestelmän ongelma

   Vaikka autolla voi teknisesti ajaa, kun vikavalo palaa, on suositeltavaa viedä auto korjaamoon tai merkkiliikkeeseen tarkistettavaksi mahdollisimman pian. Ajamista viallisen auton kanssa voi pahentaa ongelmaa tai aiheuttaa muita vaurioita.

   Jos olet epävarma autosi tilasta, on parasta olla ajamatta ja ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

   Vastaa
  • Jos autosi moottorin vikavalo palaa, se tarkoittaa, että auton järjestelmässä on havaittu vika tai ongelma. Vaikka useimmissa tapauksissa auto saattaa edelleen toimia normaalisti vikavalon ollessa päällä, on syytä olla varovainen ja huomioida seuraavat asiat:

   1. Vakavuusaste: Kaikki ongelmat eivät ole yhtä vakavia. Jotkut voivat odottaa hetken ennen korjausta, kun taas toiset vaativat välitöntä huomiota.

   2. Mahdolliset ongelmat: Vikavalo voi palaa monista syistä, kuten pienestä kaasukorkin ongelmasta vakavampaan katalysaattorivikaan.

   3. Käyttäytyminen: Jos auto tuntuu käyttäytyvän eri tavalla tai epänormaalisti, kuten jos moottori sammuu, nykii tai jos polttoaineenkulutus nousee, on syytä pysäyttää auto ja kutsua ammattilainen tarkistamaan tilanne.

   4. Pysäytä ajoneuvo heti: Jos vikavalo alkaa vilkkua sen sijaan, että se palaa jatkuvasti, se voi viitata vakavaan ongelmaan, joka voi vahingoittaa katalysaattoria. Tässä tilanteessa on parasta pysäyttää auto mahdollisimman pian ja kutsua mekaanikko.

   Suositus on yksinkertainen: Jos moottorin vikavalo syttyy, vie auto mahdollisimman pian huoltoon. Vaikka voit ajaa autolla vikavalon ollessa päällä lyhyen aikaa, pitkäaikainen ajaminen ilman vian korjausta voi aiheuttaa suurempia ongelmia tulevaisuudessa.

   Muista myös lukea autosi käyttöohjekirja, joka voi antaa lisätietoja siitä, mitä tehdä kun vikavalo syttyy.

   Vastaa
 3. Kiihdyttäessä auto nyki muutaman kerran, normaali ajossa ei. Kiihdyttäessä moottorin vikavalo vilkahti 2-3kertaa ja sammui eli ei pala enää. Mikähän vois olla?

  Vastaa
  • Autojen nykiminen kiihdyttäessä voi johtua useista eri syistä, ja moottorin vikavalo voi viitata moniin mahdollisiin ongelmiin. Tässä on muutamia mahdollisia syitä:

   1. Sytytysjärjestelmä: Heikko tai epäsäännöllinen kipinä sytytystulpissa voi aiheuttaa moottorin nykimistä ja vikavaloa.

   2. Polttoainejärjestelmä: Likainen tai tukkeutunut polttoainesuodatin tai polttoaineen ruiskutussuuttimet voivat aiheuttaa ongelmia polttoaineen syötössä, mikä voi johtaa nykimiseen.

   3. Ilmanottojärjestelmä: Ilmamassamittari tai ilmansuodatin voi olla likainen tai viallinen, mikä voi vaikuttaa ilman ja polttoaineen seokseen.

   4. Voimansiirto: Kytkin tai vaihteisto voi olla viallinen tai kulunut, mikä voi aiheuttaa nykimistä kiihdyttäessä.

   5. Moottorinohjausjärjestelmä: Viallinen anturi tai ohjainlaite voi aiheuttaa virheellisiä tietoja moottorinohjausyksikölle (ECU), mikä voi johtaa moottorin toimintahäiriöihin.

   6. EGR-Venttiili: EGR-venttiilin toimintahäiriö voi aiheuttaa moottorin nykimistä ja vikavaloa.

   7. Polttoaineen Laatu: Huono polttoaineen laatu voi myös aiheuttaa nykimistä.

   Koska vikavalo vilkahti vain lyhyesti, ongelma ei välttämättä ole vakava, mutta on silti suositeltavaa tarkistuttaa auto mahdollisimman pian, jotta mahdolliset ongelmat voidaan tunnistaa ja korjata ennen kuin ne pahenevat. Auton diagnostiikkajärjestelmä tallentaa virhekoodit, joten ammattilainen voi lukea nämä koodit erityisellä lukulaitteella ja määrittää tarkemmin, mikä ongelma saattaa olla.

   Vastaa

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.