6 jäähdytysjärjestelmän varoitusmerkkiä

Moottorin ylikuumeneminen tai jäähdytinnesteen vähäinen määrä ovat merkkejä siitä, että jäähdytysjärjestelmässä on ongelmia. Tämä voi johtaa vakaviin moottorivaurioihin, jotka voivat jättää sinut tielle höyrypilven keskelle.

Liittyvä artikkeli: Jäähdytysneste

Miksi jäähdytysnesteen valo palaa?

Miksi jaahdytysnesteen valo palaa
Miksi jäähdytysnesteen valo palaa?

Moottorin sisällä tapahtuva polttoaineen palaminen nostaa lämpötilan jopa 537°C asteeseen. Jotta moottori toimii oikein, sen lämpötilaa on säänneltävä tarkasti. Jäähdytysjärjestelmän tehtävänä on säätää moottorin lämpötilaa, jotta moottorista saadaan paras teho, polttoaineen kulutus on mahdollisimman alhainen, moottorin osat kestävät kauemmin ja päästöt ovat mahdollisimman pienet.

Jäähdytysneste, pakkasnesteen ja veden seos, on keskeinen osa jäähdytysjärjestelmää. Se kiertää moottorin läpi säädellen sen lämpötilaa. Jäähdytysjärjestelmän asianmukainen huolto estää auton ylikuumenemisen ja varmistaa sen optimaalisen toiminnan.

Tässä on muutama jäähdytysjärjestelmän varoitusmerkki, jotka kannattaa pitää mielessä.

Jäähdytinnesteen lämpötilan varoitusvalo

Jaahdytinnesteen lampotilan varoitusvalo
Jäähdytinnesteen lämpötilan varoitusvalo

Jos tämä valo syttyy auton käynnistämisen jälkeen, on syytä pysäyttää auto heti, sillä moottorin liian korkea lämpötila voi aiheuttaa sen pettämisen kokonaan. Syy moottorin ylikuumenemiseen on yleensä liian vähäinen jäähdytinnesteen määrä. Ongelma voi johtua jäähdytinnesteen vuodosta, joka todennäköisesti johtuu vuotavasta tai rikkinäisestä letkusta. Tällöin kannattaa etsiä vuodon syy ja tarvittaessa lisätä jäähdytysnestettä ennen auton viemistä huoltoon.

Lämpömittari näyttää kylmempää tai kuumempaa kuin yleensä

Jäähdytysjärjestelmän toimintaan vaikuttaa suuresti sen lämpötila, joka vaikuttaa myös moottorin suorituskykyyn ja polttoaineen kulutukseen. Siksi lämpömittarin avulla on helppo havaita mahdolliset jäähdytysjärjestelmän ongelmat.

Jos lämpömittari näyttää normaalia korkeampaa tai matalampaa lämpötilaa, se voi olla merkki jäähdytysjärjestelmän viasta. Jos lämpötila on korkeampi kuin normaalisti, se voi viitata jäähdytysjärjestelmän tukkeutumiseen tai jäähdytinnesteen vähäisyyteen. Jos taas lämpötila on matalampi kuin normaalisti, se voi olla merkki termostaatin tai lämpöanturin viasta.

Jos huomaat lämpömittarissa poikkeavan lukeman, kannattaa tarkistaa jäähdytysjärjestelmän osat ja mahdolliset viat. Jos et ole varma, miten jäähdytysjärjestelmää tulisi tarkistaa, on suositeltavaa viedä auto ammattilaisen tarkistettavaksi.

Lämmitin ei toimi

Auton lämmitin käyttää samaa jäähdytinnestettä, joka kiertää moottorin läpi. Venttiilit säätelevät jäähdytysnesteen virtausta lämmittimen ytimeen, jotta auton sisälämpötila pysyy miellyttävänä. Jos moottorista vuotaa jäähdytysnestettä tai siinä on tukkeuma, lämmittimen teho kärsii. Jos lämmitin ei toimi kunnolla, se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta ja auto kannattaa viedä tarkistettavaksi.

Jäähdytysnesteen vuoto

Auto voi menettää jäähdytysnestettä joko sisäisesti tai ulkoisesti. Jos näet vihreän, vaaleanpunaisen tai oranssin lätäkön parkkipaikallasi tai autotallissasi, autostasi voi vuotaa pakkasnestettä. Pakkasnesteen haju on imelä, se on tahmeaa ja myrkyllistä ihmisten ja eläinten nieltynä. Jos huomaat autostasi jääneen lätäköitä, ne kannattaa siivota pois erityisesti lasten ja eläinten turvallisuuden vuoksi.

Jäähdytysnesteen vuoto ilman näkyvää lätäkköä johtuu yleensä moottorin sisäisestä viasta, kuten tiivisteen tai jonkin osan hajoamisesta. Sisäinen jäähdytysnesteen kulutus voi vaurioittaa päästökomponentteja, joten vika on syytä korjata pikaisesti.

Tehoton polttoaineenkulutus

Auton moottori toimii tehokkaimmin rajatulla lämpötilahaitarilla. Oikea käyttölämpötila sallii polttoaineen palamisen tehokkaammin, joka antaa moottorille enemmän voimaa vähemmällä polttoaineella. Jos moottorin lämpötila putoaa optimaalisen lämpötilan alle, polttoaine ei höyrysty kunnolla ja auto kuluttaa enemmän polttoainetta. Jos huomaat tankkaavasi autoa normaalia enemmän, voi kyseessä olla jäähdytysjärjestelmän vika. On myös tärkeää käyttää polttoainetta mahdollisimman tehokkaasti.

Jäähdytysnesteen haju auton sisällä

Jos huomaat autosi sisällä imelän hajun, se voi olla merkki jäähdytysjärjestelmän viasta. Jäähdytysnesteellä on tyypillisesti makea ja imelä haju, joka leviää nopeasti auton sisälle, jos jäähdytysjärjestelmässä on vuoto.

Jos havaitset jäähdytysnesteen hajun, tarkista jäähdytysnesteen taso ja etsi vuodon syy. Jos vuotoa ei löydy, voi olla tarpeen viedä auto ammattilaisen tarkistettavaksi, sillä jäähdytysjärjestelmän sisäinen vuoto voi olla merkki vakavasta viasta.

Arvioi tämä post

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.