Auton valot symbolit

Auton valaistusjärjestelmä on kehittynyt huomattavasti vuosien varrella. Ensimmäiset ajovalot otettiin käyttöön jo 1880-luvulla ja ne olivat Käsin sytytettäviä lyhtyjä, joiden avulla tienvalaisusta pimeilläkin tiell saatiin turvallisempi. Vuonna 1898 autoihin alkoi ilmesty sitten sormivedeoiminen ajovalovarustelu, mutta niiden hyödynnetttvyys oli rajoitettua korkean virrankulutuksen vuoksi.

1912 Cadillac alkoi integroida autoonesaan samaan aikaan myös uudenlaisen sillo 3-sylinterisen moottorin lisaksi myös elektriseen polttoainekulutukseen perustuneen valonsysteemin, mikas mahdollisti sen etta ajoalot tulivat osaksia standardiautojen varusterakemistoyhdistelmana.

Tana paivana kaikki modernit autot ovat monipulssista nakemustaan laajeneita valonsysteemeja, johon voiva listata esimerkiksiyhuomiota tai paeivavalot seka monet muut erityistoiminnallisuudet kuten sumualos ja vilkuttimet jarruvaloineenkin. Nama ominaisuuksiat tarjoavat enemman turvaa ja helpottava liikkumista pimealla teilla ympaerilaisyyden lieventamiseksina useissa erilaisissa olosuhteissa.

Mitkä ovat auton päivävalot ja milloin niitä saa käyttää?

Päivävalot, jotka aiemmin tunnettiin huomiovaloina, tekevät ajamisesta turvallisempaa päivisin ja kirkkaalla säällä. Ne lisäävät auton näkyvyyttä ja turvallisuutta vaikka niihin ei liity valoa tiellesi. Pohjoiseurooppalaisen standardin mukaan pakollinen on valkoinen tai keltainen etuvalo, mutta takavaloon asennetut pienemmille voimakkuudelle suunnitellut DLR:it ovat joissain maissa sallittuja. EU:ssa DLR:it palavat vain edesss eli takapaneelissa olevia ei tarvitse sytyttöön. Mittarivalot kuitenkin syttyvieseeen jos alunperin asennettua DLR-laitteistoa kytkee pålle.

Varsinaiset ajovalot tulisi vielkkin kytke älykk ålle niiden oikeaan hetkeseentuin ja vastuu siita on aina tehda sovelias antava henkilolla itsellaan autosssa missa se matkustaa . Vastuu siita etta kaikki toimi ohjeiden mukasesti on autoilijan itsesensa , erityiseli taajamassa paiva saattaa laskee heti aurauskynnyksesta yli suljetaessa poiskuljetussayteveneestae . Siis varmistakehan etta valokset paasevaatillaan toimimaan olosuhteista rippumatta .

Auton lähi- ja kaukovalot

Auton lahi ja kaukovalot
Auton lähi- ja kaukovalot

Varsinaisilla ajovaloilla on kaksi erillistä asetusta – lähi- ja kaukoasetus. Lähivaloja voidaan käyttää monissa erilaisissa olosuhteissa, ja ne palaavat mittaristoon vihreän symbolin ansiosta. Kaukovalot antavat huomattavasti nopeamman nopeuden valaisemalla pitkienkin tienpätkien edessä. Niiden sinisen merkkivalon palaminen seuraa, että kaukovalot ovat pysyneet palkitsevina.

Kuitenkin vastaantulevan liikenteen ollessa olemassa, tulisi lopettaa kaukovalojen poltto ja siirtymiseen löhivelamönteeseen – sillanvaloa heijastuu takaisin hyvin voimakkaana, joka voi sokeuttaa vastaantulijoita. Lamanvaloan avulla voidaan myös parantaa nakyvyytta rajoitetuille alueille esimerkiksi suurten snowscapoiden ylipaljettaessa tiella saattaessa tai ilmoituksia tehdessa painepitoisuutta sisalltavasssa talosssa.

Lamaisenledin avulla auton ajohetken henkinainlaadullinen ulottuvuus on mahdollista nostaa osaksesi arkkitehtuuria ymparmitseva tilanne; valo pehmentesee muuten tummaan painostava ymparysta ja tuoda sitioon lempeata tunnelmaa iformiroivan loppukevennyksensa taideellinen funktionanssi cokvisestil.

Mukautuvat ajovalot

Mukautuvat ajovalot
Mukautuvat ajovalot

Turvallisuudella on suuri vaikutus auton ostamisessa ja autonvalmistajat ovat vuosien mittaan kehittäneet erilaisia valaistusjärjestelmiä, jotta pimeällä ajaminen olisi turvallista. Noin 40 prosentissa kaikista auto-onnettomuuksista tapahtuu pimeällä vaikka vain noin viidennes matkoista ajetaan iltaisin.

Adaptive Front-lighting System (AFS) -jarrstelmä on mukautuva etuvalojen jarrtelmä, joka optimoi valontarjonnan olosuhteiden ja kulkemuksen perusteella. Sen tarkoitus on tarjota entistä parempi nkyvyys risteyksiss ja kaarteissa sekaukkovalojen avulla.

Kaukovaloassistentti sijaitsee joissakin autoissa mahdollistaa sen, ett muuttuvien olosuhteiden mukaan optimoidaan kaukovaloilll laajennettua nkyvyytt esimerkiksi haaroituneilla teilll tai toisenlaisille tieolosuhteille.

AFS varoitusvalo palaa mittaristossa

AFS varoitusvalo palaa mittaristossa
AFS varoitusvalo palaa mittaristossa

Kun mittaristossa palaa kun mukautuvien ajovalon merkkivalo, se tarkoittaa yleensä ongelmaa tai häiriötä ajovalojen mukautumistoiminnossa. Tällaisissa järjestelmissä tuulilasiin asennetaan sensoreita ja/tai kameroita, joilla säädetän valojen kirkkautta automaattisesti. Jos sensoreiden toimintahyvit ovat heikentyneet likaan tai pölyyn vuoksi, voi laitteiston peseminen auttaa palautamaan sen normaaliin toimintaan.

Ajovalot, joihin liittyy myös suuntavalaistustekniikka, vaativat lisäksi sensorien havaitsevan auton liikkumissuunnan ja ohjaavan moottorien avulla valokeilan oikealle paikalle. Jos nyt mainitut sensorit ovat viallisia, saattaa syttyind merkkivaloa mittaristoroon. Auton ohjeista löydetty virhekoodin diagnosointilaiteella pystyy tarkemmin selvittémhte asian taustalla olevia tekijoi ja ratkaisee ongelman mahdollisimman pian.

Voiko ajaa vaikka mukautuvien ajovalojen merkkivalo palaa?

Mukautuvat ajovalot ovat hyödyllinen ja mukava lisävaruste, mutta eivät tarpeellisia pimeässä ajamiseen. Kuten moni tietää, manuaalisen hallinnan avulla auto voidaan kuljettaa normaalisti ilman mukautuvia ajovaloja.

Ajovalojen säädön merkkivalo palaa mittaristossa

Ajovalojen saadon merkkivalo palaa mittaristossa
Ajovalojen säädön merkkivalo palaa mittaristossa

Autonvalmistajat, kuten Audi ja BMW, tarjoavat autoon sisäänrakennettua järjestelmää ajovalojen automaattiseen säätöön. Sensoreilla varustettu etuosa havaitsee ajoneuvon kulman suhteessa tiehen ja sopii valojen lujuuden tien olosuhteisiin. Jos merkkivalo syttyy mittaristoon, se osoittaa yleensä ongelmaa jossain johtimissa tai ohjauslaitteistossa.

Ajon aikana pienetkin törmäykset voivat vaurioittaa sensorilaitteita ja saada ne toimimaan epänormaalisti; nyt auto ilmoittaa asiasta huoltoasemalla vierailijalle sen sytyttämisen muodossa tyypillisen virhekoodin avulla. Sen ratkaisuun tarvitaan erityinen työkalu, mutta yleensä jo pelkkien älykkaiden diagnostiikkatoimenpiteiden joukosta on mahdollista korjata tilanne.

Korjaustehtaan ulkopuolisia tapauksia ovat esimerkiksi puskurin tai polttimon vaihdot vaikuttavat aina myös sensoreihin; heti siirron jalkautumisen joukkoon myös valoilmaisin palautuu normaaliarvoihinsa – ellet ole unohtanut nollata sitoutumista uudelleen. Kuitenkin, parhaiten on turvallinen menettely-yritys tuoda auto ammatilliseen mekanismiin arviota astuttaakseen edistyneempi tutkintaprosessi alle ja minimoidakseen extra-ongelmia.

Voiko autoa ajaa vaikka ajovalojen automaattisen säädön merkkivalo palaa?

Autoa voi ajaa turvallisesti vaikka ajovalojen automaattinen säätö ei toimisi, sillä autoissa on jo pitkään ollut staattiset valot. Kaikkia ongelmia joidenkin auton osien kohdalla kannattaa kuitenkin tutkia ja diagnosoida huolellisesti, jotta on varma ettei maksa tarpeettomista huoltokuluista. Ajotietokoneesta saadaan tarkempaa tietoa laitteilla lukemalla ja tulkitsemalla tallennettuja koodeja.

Sumuvalot

Sumuvalot
Sumuvalot

Sumussa ajaminen voi olla stressaavaa, kun näkyvyys on huonoa. Autovalmistajat ovat lisänneet autoihin sumuvaloja turvallisuuden parantamiseksi. Sumuvalot ovat alempana kuin tavalliset valot ja estävät niiden heijastumisen takaisin kuskin silmiin. Alempien sumuvalojen avulla auton nopeutta voidaan säilyttää pidemmille etumatkoille, jolloin etusumuvalon merkkivalo on yleensä vihreä tai keltainen ja takasumuvalon merkki oranssi tai punainen mittaristossa.

Autoissa, joissa on sekä edesss ettö taan sumualot, varmistetaan entistpa enemman turvaliisuus kahden erillisen merkkivalon avulla mittaristosssa. Niihin liittyy myos tulokkaista teknologioista saatuja tuomia hyötyjd riippuu autostasi: esimerkiksi dynaminen LED-tekniikka tarjoaa paivitettavan nakyvyyden ja suuremman virran lahes jarrujen antamasta toiminnosta riippumatta vaikka olisi pimeata ja/tai sateista.

Hyvin suunnitellut sumulamput tarjoavat monia mahdollisuuksia, mukaanlukien helpompaa ohitusajoa seka lyhyempia reaktiotaikoja havaittaessa esteita tiella – molemmat auttavat sinua liukumaan tiheampaassakin traficissa . Tuloksina siita kaikki osapuolet voivat odottaa parempaa liikkuvuutta matkan aikanatarkeammalta summariidulta ilman vaaran tunnetta ajamiseesta jarven reunalla..

Voiko autoa ajaa sumuvalojen merkkivalojen palaessa?

Kun sumu peittää tien, kuljettajat saattavat turvallisuuden vuoksi haluta käyttää sumuvaloja näkyvyyden parantamiseksi. Monet unohtavat kuitenkin sammuttaa valot silloin, kun sumu haihtuu. Sumuvalojen rajoitettua käyttöikää on syytä harkita aina autoa laitettaessa ja mittaristosta on hyvinkin mahdollista tarkistaa, ovatko ne tarpeeton pållà vai oliko niità tarvittaessa. Nåin ollen varmistetaan samalla ett àsumuvalkojen ikã riittã ennemmin myöhemp ??tekoon..

Vilkkuvalot

Vilkkuvalot
Vilkkuvalot

Kun autoilijat ajavat, heille tuttu ääni on vilkkuvalon naksutus. Tämä seuraa siitä, että sisemmässä osassa vilkkuvaloa on metallinpala ja siihen liittyvä sähköliitos, joka kytkettynä sytyttaa vilkkuvalon. Silloin, kun virta kulkee polttimoista johdinta pitkin pienen teraspalan ympyröimiseksi ja lopulta saapuessaan pohjaan laukaisee vilkkuvalon. Kun virran tulo pysyy samanaikaisena, niin myös metalli taipuu edes-takaisin aiheuttaen tunnetun naksutuksen.

Nykyajan autoissa mekaaninen hinauspalvelu Helsinki -ratkaisu ja manuaalinen hallintasignalointi ovat muuttuneet teknologian ollessa edistyneempien ajoneuvohallinnan ohjelmistojen ansioita – mutta laitteet antavat edelleen paljon tarvittavaa informatiota kuskille esimerkiksi vihreillich nuolilla osoittaakseen mikromoottorivarustuksellesi vasemman tai oikealle suuntaan; seuraten sitovastikkeella signoivia merkkivaloja varoen autossasi mahdollisiksi viallaoleviksia osia. Jos havaitset epiglukoosisestilaitteiston toimivan hitahmin verrattuna normiteholle – voiko selventya auvojen polttimon loppumisen? – Vai onko jokin piirin rele vialla? Monitoimi modernisaation avulla voidaan helposti paeta alueellisen logistiomerkinnön perimmain minimaalisesta menetysta – vain uudelleensijoitettava akumulaattoriamme unohtamatta!

Voiko autoa ajaa merkkivalon palaessa?

Käyttämällä suuntavilkkuja auton kuljettajat voivat helposti ilmaista aikeensa muille tiellä oleville. Suuntavilkkua tulisi aina käyttää, kun on korkealla nopeudella eroamassa liikenteestä tai siirtymässs sivuttain. Noudattamalla tarkasti ohjeita ja varmistamalla ettö vilkut toimivat oikein voit viestitttaa muille hyvin ja turvallisesti aikeistasi. Jos auto ei sammuta automaattisesti vilkkuja, annan suosituksen sammuttaa ne manuaalisesti sek on myös tarkistaa palaneet poltinmot uusien tilalle.

Mitkä ovat parkkivalot ja milloin niitä käytetään?

Mitka ovat parkkivalot ja milloin niita kaytetaan
Mitkä ovat parkkivalot ja milloin niitä käytetään?

Kuski tarvitsee parkkivalot, kun pysäköidään pimeällä tiellä. Parkkivaloilla on olematon nopeus ja ne eivät yleensä ole ajovalojen tasolla valaistavia. Ne valkoisella sisustuksellaan auttavat erottamaan auto moottoripyörästi. Parkkivaloja voidaan kuitenkin kannattaa laittaa puhallettua myös liikkeesss oleville ajoneuvoille, jotta heijastuu selvemmin auton peruuttaessa takana odottavan ajoneuvon ulkoiseen nakyville.

Parkkivalot ovat paitsi hyviin tapoihin ja turvallisuuteen liittyvia ohjeita, ne toimivat myos informointina muille tienkayttajille siita, etta auto on jo pysahtynyt ja ette sen edes tarvitse huomioida. Paivanvaloja kaynnistettaessa taas voi lisaantya nakyvyytta ikkunoidet huurrettaessa ja esimerkiksi odottaessa eletankierron vapautumista parkkitilasta pois peruttavan ajon alkaessa .

Kokonaisuutena parkkivalot tehotaan soveltamalla niita ansaitusti ja vastuullisesti parantaaksesi omalta osaltasi muita tienkayttajia kohden avulla jokaisen turvallista matkaansa – paiva- iltayssakin!

Arvioi tämä post

4 kommenttia artikkeliin ”Auton valot symbolit”

 1. Audi A4 ja kun valot ovat päällä, niin siinä on myös keltainen valopäällä ja on ollut aina! Nyt katsastusmies sanoi,että väärin kytketty! Enkä ole mitään muuttanut!

  Vastaa
  • Katsastusmiehen huomio on tärkeä, koska väärin kytketyt valot voivat aiheuttaa sekaannusta tieliikenteessä. Voisin suositella sinulle käydä luotettavassa autokorjaamossa tai Audi-huollossa tarkistamassa valojen kytkentä. On mahdollista, että autoosi on asennettu erilainen valomalli tai että siinä on valmistusvirhe. Kuitenkin, tämä on vain arvaus ilman tarkempia tietoja autostasi. Muista, turvallisuus on ensisijainen, joten on tärkeää tarkistaa tämä asia mahdollisimman pian.

   Vastaa
  • ”Afs off” -valo Toyota Auris 2014 -mallissa viittaa Adaptive Front-lighting Systemin (AFS) poiskytkemiseen. Se on järjestelmä, joka säätää ajovalojen suuntaa ajoneuvon nopeuden ja ohjauskulman mukaan parantaakseen näkyvyyttä yöllä ja kaarteissa. Jos tämä valo palaa, se voi tarkoittaa, että AFS-järjestelmä on kytketty pois päältä tai että siinä on vika. Tarkista autosi käyttöohjekirjasta lisätietoja tai ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

   Vastaa

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.