EGR Venttiili: Autosi Polttoaineen Tehokkuuden Salaisuus?

EGR on lyhenne sanoista exhaust gas recirculation, eli suomeksi pakokaasun uudelleenkäyttö. Tämä prosessi tarkoittaa, että osa ajoneuvon pakokaasuista johdetaan takaisin moottoriin EGR-venttiilin kautta. Tämän ansiosta ajoneuvon polttomoottorin tuottamat NOx-päästöt, eli typenoksidit, pienenevät.

Miten EGR-venttiili toimii ja miksi se on tärkeä?

Miten EGR-venttiili toimii ja miksi se on tärkeä
Miten EGR-venttiili toimii ja miksi se on tärkeä

Jokainen polttomoottorilla toimiva ajoneuvo tuottaa päästöjä. Nämä päästöt syntyvät poltettaessa polttoainetta ja ne poistuvat ajoneuvosta pakojärjestelmän kautta. Yhdysvalloissa 1970-luvulla otettiin käyttöön ensimmäiset EGR-järjestelmät vähentämään haitallisia NOx-päästöjä ja kaupunkien ilmansaasteita. Euroopassa EGR-venttiilit tulivat yleisiksi 1990-luvulla, kun tiukemmat päästörajoitukset otettiin käyttöön. Vaikka EGR-venttiilit ovat yleisimpiä dieselajoneuvoissa, niitä löytyy myös joistakin bensiiniajoneuvoista.

EGR-venttiilin tehtävänä on hallita, kuinka paljon pakokaasua palautetaan takaisin moottoriin. Tämä määrä voi olla 5–35 % kokonaispakokaasumäärästä riippuen moottorista. Venttiili myös auttaa jäähdyttämään polttomoottoria.

Vanhoissa ajoneuvoissa EGR toimi alipaineella, mutta nykyään useimmat EGR-venttiilit ovat sähköisiä. Ne toimivat moottorinohjausyksikön avulla, joka käyttää antureita määrittääkseen, milloin venttiili avataan tai suljetaan.

Miten tunnistaa rikkoutunut EGR-venttiili?

Miten tunnistaa rikkoutunut EGR-venttiili?
Miten tunnistaa rikkoutunut EGR-venttiili?

EGR-venttiilin elinikä on yleensä pitkä, mutta se voi vaihdella. Jos epäilet venttiilin olevan rikki, kiinnitä huomiota seuraaviin merkkeihin:

 • Moottorista tulee outoja ääniä
 • Polttoaineen haju on voimakas
 • Ajoneuvo kuluttaa enemmän polttoainetta
 • Moottorin varoitusvalo palaa
 • Ajoneuvon teho heikkenee

Voit myös käyttää OBD-testeriä tai vikakoodinlukijaa tarkistaaksesi, onko venttiilissä ongelmia. Jos venttiilissä ei ole jännitettä, se on todennäköisesti rikki. Venttiilin kunnon voi myös tarkistaa katsastuksessa tai huollossa.

On tärkeää huomata, että venttiili ei välttämättä ole rikki. Se voi olla tukossa hiilikarstasta tai noesta. Tämä ongelma voidaan usein ratkaista puhdistamalla venttiili.

EGR-VENTTIILIN VAIHDON OHJEET

EGR-VENTTIILIN VAIHDON OHJEET
EGR-VENTTIILIN VAIHDON OHJEET

Kun suunnittelet EGR-venttiilin vaihtoa, on ensiarvoisen tärkeää tietää, mikä malli sopii ajoneuvoosi. Tämän tiedon löydät ajoneuvosi käyttöoppaasta. Ennen kuin ryhdyt toimeen, varmista, että moottori on jäähtynyt – näin vältät mahdolliset palovammat.

 1. Aloita irrottamalla ajoneuvon akku ja odota hetki, jotta jännite purkautuu.
 2. Etsi rikkoutunut venttiili. Yleensä se sijaitsee moottorin päällä tai sen takapuolella.
 3. Merkitse ja irrota alipaineletkut. Tämä auttaa sinua muistamaan, mihin kukin letku kuuluu.
 4. Irrota sähkökaapeli venttiilistä.
 5. Poista viallinen EGR-venttiili. Aloita irrottamalla pultit ja vedä sitten venttiili irti.
 6. Puhdista venttiilin kanta huolellisesti.
 7. Aseta uusi EGR-venttiili paikalleen ja kiinnitä pultit.
 8. Liitä sähkökaapeli takaisin venttiiliin.
 9. Kiinnitä alipaineletkut huolellisesti.
 10. Liitä akku takaisin ja testaa venttiilin toiminta.

Jos et ole varma toimistasi, voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen. EGR-venttiilin vaihdon hinta vaihtelee ajoneuvon mallista riippuen.

EGR-VENTTIILIN PUHDISTAMINEN KOTIKONSTEIN

EGR-VENTTIILIN PUHDISTAMINEN KOTIKONSTEIN
EGR-VENTTIILIN PUHDISTAMINEN KOTIKONSTEIN

EGR-venttiilin puhdistus on suoraviivaista. Ennen aloittamista, varmista jälleen, että moottori on jäähtynyt ja akku irrotettu.

 1. Irrota alipaineputket, sähkökaapeli ja venttiilin pultit.
 2. Ota venttiili irti ja suihkuta egr puhdistus -sprayta sen sisään.
 3. Anna vaikuttaa noin tunnin verran. Jos venttiilissä on tiukassa olevaa karstaa, voit käyttää teräsharjaa.
 4. Puhdista myös muut osat, kuten pakosarja ja sylinterikansi, käyttämällä egr puhdistus -ainetta.
 5. Kun olet saanut kaiken puhtaaksi, asenna kaikki takaisin paikoilleen.

Jos kohtaat ongelmia, ammattilainen voi auttaa. EGR-venttiilin puhdistus huoltamolla on edullinen toimenpide.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA EGR-VENTTIILISTÄ

⚠ Missä egr venttiili yleensä löytyy?

Se sijaitsee useimmiten moottorin yläosassa tai sen takapuolella.

⚠ Onko egr venttiili mahdollista poistaa?

Vaikka sen poistaminen ei ole suoraan kiellettyä, se voi aiheuttaa ongelmia päästörajoitusten kanssa, mikä voi johtaa ajoneuvon käyttökieltoon. Erityisesti dieselajoneuvoissa sen poistaminen ei ole viisasta. Uudemmissa ajoneuvoissa venttiilin poisto vaatii moottorinohjausyksikön ohjelmointia, mutta sen takaisin asentaminen voi olla monimutkaista ja kallista.

⚠ Minkälaisia egr venttiili -tyyppejä on markkinoilla?

Venttiilejä on monenlaisia, kuten alipaineella toimivat ja elektroniset. Erilaisia venttiilityyppejä ovat esimerkiksi korkeapaineinen ja matalapaineinen diesel-venttiili sekä bensiinikäyttöisten ajoneuvojen venttiili.

⚠ Miten estetään egr venttiilin tukkeutuminen?

Vaikka sen tukkeutumista ei voi täysin estää, on suositeltavaa käyttää laadukasta polttoainetta. Lisäksi säännöllinen ajo voi auttaa pitämään venttiilin puhtaampana. Puhdistaminen esimerkiksi 20 000–30 000 km välein voi auttaa estämään sen tukkeutumisen.

⚠ Kuinka paljon pakokaasun takaisinkierrätys auttaa vähentämään päästöjä?

Tähän kysymykseen ei ole suoraa vastausta, koska se riippuu ajoneuvon moottorista. Jotkut ajoneuvot voivat kierrättää jopa 50% pakokaasuistaan, kun taas toiset vain noin 20%. Mitä enemmän kaasuja kierrätetään, sitä vähemmän haitallisia päästöjä syntyy.

⚠ Onko DPF ja egr venttiili sama asia?

Eivät ole. DPF on suodatin, joka sijaitsee pakojärjestelmässä ja suodattaa hiukkasia, kun taas egr venttiili kierrättää osan pakokaasuista takaisin moottoriin.

YHTEENVETO

Pakokaasun takaisinkierrätys on keskeinen osa nykyaikaista ajoneuvotekniikkaa, ja sen tarkoituksena on vähentää erityisesti dieselajoneuvojen haitallisia päästöjä. Vaikka egr venttiilin asentaminen itse on mahdollista, on tärkeää huomata, että sen toiminta on elintärkeää ajoneuvon moottorille ja päästöille.

Arvioi tämä post

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.