Jarrunesteen lisäys – ohjeet ja vinkit

Jarruneste on tärkeä osa auton jarrujärjestelmää, joka vaikuttaa suoraan ajoneuvon turvallisuuteen ja toimivuuteen. Tämä artikkeli antaa yksityiskohtaisia ​​ohjeita siitä, kuinka lisätä jarrunestettä autoon, tarkastaa sen tila ja muita huomioitavia seikkoja.

Kuinka auton jarrut toimivat?

Kuinka auton jarrut toimivat
Kuinka auton jarrut toimivat?

Auton jarrutusjärjestelmä on monimutkainen järjestelmä, joka koostuu useista komponenteista. Tärkeimmät osat ovat pääsylinteri, jarruneste, nestesäiliö, jarrujohdot, jarrusatulat ja jarrupalojen tai kenkien jarrutuslevyt. Kun painat jarrupoljinta, pääsylinteri alkaa puristamaan jarrunestettä, joka siirtyy jarrujohdon kautta jarrusatulaan tai sylinteriin ja lopulta jarrulevyyn tai -kenkään. Tämä aiheuttaa kitkaa, joka hidastaa tai pysäyttää auton pyörimisen.

Jarrunesteen tarkastus

Jarrunesteen tarkastus
Jarrunesteen tarkastus

Jarrunesteen tarkastus on tärkeää, jotta varmistetaan, että jarrujärjestelmä toimii optimaalisesti. Jarrunestettä tulisi tarkastaa noin kahden viikon välein, ja se voidaan tehdä helposti seuraavien vaiheiden avulla:

 1. Etsi jarrunesteen säiliö. Säiliö löytyy yleensä auton konepellin alta, kuskin puolelta moottorin takaosasta tai lähellä tuulilasia. Joissakin autoissa säiliön päällä voi olla paneeli.
 2. Tarkista jarrunesteen taso. Useimmissa autoissa jarruneste säilytetään läpinäkyvässä muovisäiliössä, jonka kyljestä löytyy MIN ja MAX merkinnät. Tarkista, että nesteen taso on välillä näiden merkintöjen välissä.
 3. Tutki nesteen väri. Jarruneste saastuu ajan mittaan normaalissa käytössä. Puhdas neste on haalean kullan väristä ja saastunut jarruneste on tumman meripihkan väristä. Jos jarruneste on tummunut, on aika soittaa ammattilaiselle huuhtomaan neste ennen uuden lisäämistä.

Jarrunesteen lisääminen

Jarrunesteen lisaaminen
Jarrunesteen lisääminen

Jarruneste on lisättävä, kun nestemäärä on vähäinen tai jos nesteen väri on tummunut. Seuraavat vaiheet auttavat sinua lisäämään jarrunestettä turvallisesti:

 1. Pysäköi auto tasaiselle alustalle ja varmista, että se ei liiku.
 2. Paina jarrupoljinta 20-30 kertaa. Tämä auttaa lisäämään nestepainetta järjestelmään ja saa jarrupalojen ja -kenkien asettumaan oikein. Jos autossa on ABS-järjestelmä, valmistaja saattaa vaatia tämän toimenpiteen suorittamista.
 3. Etsi jarrunesteen säiliö ja poista sen korkki. Varmista, että säiliön ympärillä ei ole likaa tai pölyä, joka voisi pudota säiliöön nestettä kaadettaessa.
 4. Lisää jarrunestettä säiliöön hitaasti. Käytä vain autollesi sopivaa jarrunestettä. Katso auton ohjekirjasta tai kysy ammattilaiselta, mikä neste sopii autoosi. Älä täytä nestettä MAX-merkinnän yläpuolelle, sillä neste tarvitsee tilaa laajentuakseen olosuhteiden muuttuessa.
 5. Tarkista nesteen taso ja varmista, että se on välillä MIN ja MAX-merkintöjen välissä.
 6. Laita jarrunesteen säiliön korkki takaisin paikoilleen ja varmista, että se on kunnolla kiinni.

Jarrunesteen huolto

Jarrunesteen huolto
Jarrunesteen huolto

Jarruneste on hygroskooppista eli se imee kosteutta. Tämä voi vähentää sen tehokkuutta ja johtaa korroosioon jarrujärjestelmässä. Siksi jarrunesteen tulisi olla puhtaan ja kirkkaan väristä. Jarrunestettä tulisi vaihtaa noin kahden vuoden välein, riippumatta sen määrästä tai väristä. Jarrunestettä vaihdettaessa on tärkeää huuhdella jarrujärjestelmä huolellisesti ja käyttää vain autollesi sopivaa jarrunestettä.

On myös tärkeää muistaa, että jarruneste on erittäin syövyttävää ja voi vahingoittaa auton maalipintaa. Jos jarrunestettä kaadetaan vahingossa auton maalipinnalle, se on puhdistettava välittömästi puhtaalla rätillä ja puhdistusaineella.

Jos huomaat, että jarruneste on alhaisella tasolla tai jarrupoljin tuntuu sienimäiseltä, on tärkeää tarkistaa jarrujärjestelmä mahdollisen vuodon varalta. Jos epäilet, että jarrujärjestelmässä on vakava ongelma, ota yhteys ammattilaiseen. Ammattilainen voi tarkistaa jarrujärjestelmän kunnon ja suorittaa tarvittavat korjaukset.

Lopuksi, kun lisäät jarrunestettä autoosi, varmista, että noudatat turvallisuusohjeita ja käytät vain autollesi sopivaa jarrunestettä. Muista myös käyttää suojakäsineitä ja suojalaseja, sillä jarruneste on syövyttävää ja voi aiheuttaa vaurioita iholle ja silmille.

Jos olet epävarma jarrunesteen lisäämisestä tai muusta jarrujärjestelmään liittyvästä huollosta, on aina parasta ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Ammattilainen voi tarkistaa jarrujärjestelmän kunnon ja varmistaa, että se toimii oikein ja turvallisesti.

Tässä alla on yhteenveto jarrunesteen lisäämisestä autoon:

 1. Pysäköi auto tasaiselle alustalle ja varmista, että se ei liiku.
 2. Paina jarrupoljinta 20-30 kertaa.
 3. Etsi jarrunesteen säiliö ja poista sen korkki.
 4. Lisää jarrunestettä säiliöön hitaasti ja varmista, että käytät vain autollesi sopivaa jarrunestettä.
 5. Tarkista nesteen taso ja varmista, että se on välillä MIN ja MAX-merkintöjen välissä.
 6. Laita jarrunesteen säiliön korkki takaisin paikoilleen ja varmista, että se on kunnolla kiinni.
 7. Huuhtele jarrujärjestelmä noin kahden vuoden välein ja vaihda jarruneste.
 8. Jos epäilet, että jarrujärjestelmässä on ongelma, ota yhteys ammattilaiseen.

Näiden ohjeiden avulla voit helposti ja turvallisesti lisätä jarrunestettä autoosi. Muista kuitenkin, että jarrujärjestelmän turvallisuus on ratkaisevan tärkeää, joten jos olet epävarma jarrujärjestelmän huollosta, ota yhteyttä ammattilaiseen.

Arvioi tämä post

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.