Käsijarru merkkivalo – Vianmääritys ja korjaus

Turvallinen ajokokemus on mahdollista vain, jos auton jarrut toimivat kunnolla joka kerta, kun niitä tarvitaan. Jarrumerkkivalon syttyminen voi kuitenkin johtua monesta eri syystä. Yleisin syy on käsijarrun unohtaminen päälle, mutta muita syitä voivat olla esimerkiksi kuluneet jarrupalat, palanut jarruvalo tai jarrunesteen vähyys. Tämän artikkelin avulla opit tarkistamaan jarrutusjärjestelmän eri osa-alueita ja löytämään mahdolliset ongelmat.

Jarrunesteen tarkistaminen

Jarrunesteen tarkistaminen 1
Jarrunesteen tarkistaminen

Auton mekaaninen jarrutusjärjestelmä on hydraulinen, eli jarrutusjärjestelmässä oleva neste ohjaa, kuinka jarrut toimivat. Kun jarrupoljinta painetaan, jarruneste paineistuu järjestelmän letkuissa ja johtimissa. Tämä paine pakottaa jarrusatulan männän työntymään ulos, ja mäntä painaa jokaisen renkaan sisempää jarrupalaa. Jarrupala puristaa jarruroottoria, mikä hidastaa ja lopulta pysäyttää auton. Jarrupolkimen vapauttaminen lieventää järjestelmän painetta, ja jarrusatulan mäntä lakkaa painamasta jarrulevyä, jotta voit jatkaa matkaa.

Jarrutusjärjestelmä valvoo käsijarrun mekanismia, jarrunesteen määrää säiliössä ja painevaihtelua venttiilikytkimessä. Kun jarrunestettä on liian vähän, on ensisijainen asia selvittää, onko järjestelmässä vuotoa. Jarrunesteen säiliö sijaitsee yleensä kuljettajan puolella ja on tyypillisesti valkoinen tai keltainen läpikuultava muovitonkka. Etsi säiliön kyljestä jarrunesteen minimi- ja maksimimerkinnät. Vertaa säiliössä olevan nesteen määrää merkintöihin. Jos sinun on vaikea nähdä nesteen pinnan tasoa, avaa säiliön korkki ja valaise sen sisäpuoli taskulampulla. Jos jarrunesteen määrä on matalalla, täytä säiliö puhtaalla jarrunesteellä. Jos säiliö on jo hyvin tyhjä, pitää jarrutusjärjestelmä tyhjentää ennen kuin lisää nestettä voi lisätä. Jos tuntuu siltä, että taidot riittävät, voit lisätä jarrunestettä autoon itse.

Tarkista jarrupolkimen tuntuma

Tarkista jarrupolkimen tuntuma
Tarkista jarrupolkimen tuntuma

Jos jarrupolkimen tuntuma tuntuu oudolta tai erilaiselta kuin normaalisti, se voi olla merkki jarrujärjestelmän ongelmasta. Kun olet pysäköinyt auton turvalliseen paikkaan, paina jarrupoljinta niin kovaa kuin jaksat. Jos poljin vajoaa hiljalleen lattiaan, on järjestelmässä joko ilmaa tai jarrunestettä vuotaa järjestelmästä. Jos poljin pysyy vakaana, on vuoto epätodennäköinen.

Tarkista mahdollinen vuoto

Jos haluat tarkistaa mahdollisen nestevuodon auton alla, katso auton alle ja etsi kirkasta tai hunajan väristä nestettä, joka voi olla renkaiden sisäpuolella tai sitä voi tihkua auton alta. Pieni vuoto voi olla vaikea huomata itse, mutta ison vuodon kyllä huomaa. Huomio! Jos näet vuodon auton alla, älä jatka ajamista. Auton ajaminen ilman jarrunestettä on erittäin vaarallista, koska jarrut eivät toimi kunnolla.

Jarruvalojen polttimoiden tarkistaminen

Jarruvalojen polttimoiden tarkistaminen
Jarruvalojen polttimoiden tarkistaminen

Jos jarruvalon polttimon merkkivalo syttyy mittaristossa, se ei automaattisesti tarkoita, että polttimo on palanut loppuun. Ajotietokone on havainnut, että polttimoon syötetty virta palautuu sähköjärjestelmään ja aiheuttaa virheellisen koodin, joka sytyttää varoitusvalon. Tarkista siis ensin polttimoiden toimivuus, ennen kuin vaihdat uuteen. Pyydä kaveria seisomaan auton takana varmistamassa, että polttimot syttyvät jarrupoljinta painaessa. Autoissa voi olla eri määrä jarruvaloja – joissakin autoissa on kahden takavalon lisäksi kolmas ikkunavalo auton takaikkunassa. Kaikkien jarruvalojen tulee toimia. Vaihda palanut polttimo tarvittaessa. Käytä samanlaista polttimoa kuin autossa jo on. Jos autoon ei pysty itse vaihtamaan polttimoa, varaa aika huoltoon asian hoitamiseksi. Tarkista, että jarruvalot toimivat. Jos vaihdoit palaneen polttimoon uuteen eikä ongelma vielä korjaantunut, voi kyseessä olla myös palanut sulake tai viallinen kytkin, joka pitää vaihtaa. Kun jarruvalot toimivat, tarkista, että varoitusvalo on sammunut auton mittaristossa. Jos valo palaa vielä, on ongelman syy muualla. Jos et ole varma, mikä autossa on vikana, voit viedä auton huoltoon, jossa jarruvalon vika voidaan diagnosoida ennen kuin alat itse korjaamaan asiaa.

Tarkista, onko akun jännite alhainen

Tarkista onko akun jannite alhainen
Tarkista, onko akun jännite alhainen

Jos olet tarkistanut kaikki muut mahdolliset syyt valon syttymiseen ja jarrut tuntuvat olevan kunnossa, voi merkkivalo palaa akun alhaisen jännitteen takia. Akun alhainen jännite voi johtua siitä, että akussa on huono kenno tai akku on heikko, tarvitsee lisävirtaa tai autossa on paljon jälkimarkkinoilta hankittuja komponentteja, jotka imevät akusta virtaa.

Jos akku jatkuvasti tarvitsee lisälatausta, auto ei käynnisty kylmällä tai huomaat, että valot välkkyvät tai hiipuvat, voi jarruvalo palaa akun matalan jännitekoodin takia. Vika korjaantuu vaihtamalla akku uuteen.

Sen määrittäminen, palaako jarruvalo akun takia on hankala tehdä itse ja vaatii ammattilaisen diagnostiset työkalut. Jos et ole varma, mikä autossa on vikana, voit viedä auton huoltoon, jossa jarruvalon vika voidaan diagnosoida ennen kuin alat itse korjaamaan asiaa.

Jarruvalon tarkistaminen on tärkeää

Jarruvalon polttimon toimivuuden ja jarrunesteen tason tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää, jotta auton turvallisuus on taattu. Jos jarruvalon merkkivalo syttyy, älä jatka ajamista ennen kuin olet selvittänyt syyn ja korjannut sen. Vaikka jarrut tuntuisivatkin toimivan normaalisti, jarruvalon syttyminen on varoitus siitä, että jarrujärjestelmässä on ongelma. Huonosti toimivat jarrut voivat johtaa vakaviin onnettomuuksiin.

Tarkista jarruvalot säännöllisesti, jotta voit olla varma niiden toimivuudesta ja vaihda tarvittaessa polttimo uuteen. Tarkista myös jarrunesteen taso säännöllisesti ja lisää sitä tarvittaessa. Muista myös tarkistaa jarrupolkimen tuntuma ja mahdollinen nestevuoto. Jos et ole varma jarrujärjestelmän tilasta, vie auto huoltoon ammattilaisten tarkastettavaksi.

Jarrujärjestelmä on yksi auton tärkeimmistä turvallisuusjärjestelmistä, jonka toimivuus on tärkeää varmistaa säännöllisesti. Yksi jarrujärjestelmän toimintaa osoittava merkki on jarruvalo, jonka syttyminen mittaristossa on aina varoitussignaali.

Jarruvalon syttymiseen voi olla useita syitä, kuten palanut polttimo, kuluneet jarrupalat tai vähäinen jarrunesteen määrä. Jos jarruvalo syttyy, ensimmäinen askel on selvittää syy, jotta jarrujärjestelmän toimivuus voidaan varmistaa.

Yleisin syy jarruvalon syttymiseen on, että käsijarru on jäänyt päälle. Tässä tapauksessa jarruvalon sammuminen vaatii vain käsijarrun vapauttamisen. Jos jarruvalo ei kuitenkaan sammu, on syytä tarkistaa polttimon toimivuus.

Jarrupoljin tuntuma ja jarrunesteen taso

Jarrupoljin tuntuma ja jarrunesteen taso
Jarrupoljin tuntuma ja jarrunesteen taso

Jos jarruvalo syttyy edelleen, on syytä tarkistaa jarrupoljin. Kun jarrupolkinta painetaan, sen tulee tuntua napakalta ja antaa vastusta. Jos poljin tuntuu löysältä tai menee pohjaan asti, voi syynä olla esimerkiksi jarrupalat, jotka ovat kuluneet loppuun tai jarrunesteen vähyys.

Jarrunesteen taso on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, sillä se ohjaa jarrujärjestelmän toimintaa. Jarrutusjärjestelmä on hydraulinen, ja sen toiminta perustuu jarrunesteeseen. Kun jarrupoljinta painetaan, jarruneste paineistuu järjestelmän letkuissa ja johtimissa, jolloin jarrusatulan mäntä työntyy ulos ja puristaa jarrupalaa jarruroottoria vasten.

Jarrupala hidastaa auton vauhtia kitkan avulla, ja kun poljinta vapautetaan, järjestelmän paine laskee, ja jarrusatulan mäntä vetäytyy takaisin. Jarrunesteen taso on tärkeä tarkistaa säännöllisesti, sillä liian vähäinen jarrunestemäärä voi johtaa jarrujärjestelmän toimimattomuuteen.

Akun jännite voi myös vaikuttaa jarruvalon syttymiseen, joten jos kaikki muut syyt on tarkistettu, voi syy olla akun alhainen jännite. Tällöin on syytä tarkistaa akun kunto ja mahdolliset vauriot.

Loppupäätelmät

Jarruvalon syttyminen mittaristossa on aina merkki jarrujärjestelmän toiminnan häiriöstä, ja se vaatii välittömiä toimenpiteitä. Kun jarruvalo syttyy, ensimmäinen askel on selvittää syy, jotta vika voidaan korjata.

Jos jarruvalon syttyminen johtuu esimerkiksi käsijarrun unohtumisesta päälle, ratkaisu on helppo. Jos taas kyseessä on vakavampi ongelma, kuten kuluneet jarrupalat tai vähäinen jarrunesteen taso, on syytä viedä auto huoltoon välittömästi.

Jarrujärjestelmän toimivuuden varmistaminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan ajoturvallisuuteen. Jarrunesteen tason tarkistaminen ja jarrupolkimen tuntuman testaaminen ovat yksinkertaisia keinoja varmistaa jarrujärjestelmän kunto. Jos jarruvalo syttyy edelleen, on syytä hakea ammattitaitoista apua.

Kaiken kaikkiaan jarruvalon syttyminen mittaristossa on varoitusmerkki, joka vaatii nopeaa toimintaa. Jarrujärjestelmän kunnon säännöllinen tarkistaminen ja huolto auttavat varmistamaan turvallisen ajokokemuksen.

Arvioi tämä post

Jätä kommentti

×

Kysy asiantuntijalta

*Seuraa tätä sivua joka tunti. Vastaamme sinulle koskien kommenttiasi tai kysymystäsi.